123 Lettersjablonen    Snel en Goedkoop

123 Sjabloneren, hoe doe je dat ?

sjabloneren t-shirtLetters sjabloneren kan op bijna alle oppervlakken, van muren en meubelstukken tot T-shirts. Het is veelal meestal de eenvoudigste, goedkoopste en snelste manier om letters op een ondergrond te plaatsen. Een aantal tips en trucs voor het werken met sjablonen op een rij.

Geheim van sjabloneren

sjaboneerkwastDe meeste mensen krijgen sjabloneren snel onder de knie. Maak vooraf altijd een test. Het belangrijkste geheim van sjabloneren is weinig verf gebruiken. De meeste problemen ontstaan door het gebruik van te veel verf. Dep vooraf de roller of kwast op oud stukje papier, ga dan pas sjabloneren. Gebruik verder snel drogende verf. Een heel goed resultaat is ook met inkt te behalen omdat dit snel droogt.

Technieken

Er zijn vele manieren om te sjabloneren. Dit kan met een spuitbus, airbrush, fijne roller, tamponeerkwast, doekje of spons. Spuiten en rollen geeft over het algemeen het beste resultaat. Tamponeren met een sjabloneerkwast kan u op twee manieren doen: draaien of kloppen. Houdt de kwast loodrecht, zodat de haren niet onder het sjabloon komen. Een draaibeweging met de kwast geeft een glad en zacht effect. Met kloppen krijgt u een structuurachtig effect.

Aanbrengen sjabloon

Zorg voor een vetvrije, schone en droge ondergrond. Met schilderstape, krijt of potlood is een lijn te maken zodat u de letters mooi horizontaal kan positioneren. Het sjabloon dient goed op het te sjabloneren oppervlak aan te sluiten om te voorkomen dat er verf gaat lekken. Vervolgens dient u het sjabloon met uw vingers goed tegen de ondergrond aandrukken en sjabloneren.
Een andere methode is het sjabloon bevestigen met schilderstape of zelfklevend maken met lijmspray. Test of het sjabloon zonder beschadiging van de ondergrond is te verwijderen. Bij spuiten minstens 30 cm rondom het sjabloon afplakken.

Sjabloneerverf

Met veel soorten verf kan je sjabloneren. Het belangrijkste is dat de verf 'dik' en snel drogend is. Gebruik verder weinig verf. Doe de verf op een schoteltje en doop de kwast of roller zodanig dat er niet te veel verf op komt: bijna droog. Dit is uit te testen op een oude krant. Beter meerdere keren verven dan een dikke laag in één keer.

Verwijderen sjabloon

Verwijder het sjabloon direct na het schilderen. Doe dit voorzichtig zonder te schuiven door het sjabloon op één punt aan te drukken en de andere kant voorzichtig op te tillen. Eventueel kan u bruggen met een penseel nog wegschilderen. Eventueel kunt u nog een beschermlaag aanbrengen met transparant vernis.

Twijfel ?

Twijfel je nog ? Probeer het sjabloneren eerst met een eenvoudig en goedkoop sjabloon. Test verschillende soorten verf, ondergrond en technieken (bijvoorbeeld rollen, tamponeren of spuiten). Vervolgens weet u wat in uw situatie het beste werkt en bestelt u de benodigde sjablonen en materialen.

Fouten herstellen

Er kan altijd iets fout gaan bij het sjabloneren. Gelukkig is dit vaak eenvoudig te herstellen. De meeste fouten ontstaan bij het plaatsen en verven van sjablonen. Fouten sjabloneren herstellen »

Reinigen sjabloon

Onze sjablonen van kunststof (Mylar) zijn goed te reinigen. Met een droge doek is vaak al veel verf te verwijderen. De sjablonen zijn ook met terpentine schoon te maken. Een andere methode is de verf eerst te laten drogen en vervolgens van sjabloon breken.


Lettersjablonen >


Tekstsjablonen > Startset >